top of page
MÃ¥nedsbanner november nyt.png

Velkommen til Forlaget Kluddermors novemberside! Her finder du 15 inspirerende månedsaktiviteter, der har fokus på at udforske efterårets særlige kendetegn og give børnene en dybere forståelse af november måned. Aktiviteterne spænder bredt og tilbyder læringsoplevelser inden for sprogudvikling, læsning, skrivning, matematisk-logisk tænkning og sansestimuli. Denne måned har vi blandt andet valgt vores Piratmatematik, da det lidt mørke tema harmonerer perfekt med årstidens stemning.

15 inspirerende novemberaktiviteter

  • Træn symbolbaseret læsning med Kluddermors Lille Efterårsbog og Kluddermors Læsekort II og lad eleverne starte deres læsetræning tidligt, selv før de har udviklet fuld tekstforståelse. Dette kan bidrage til en dybere forståelse af sproget og styrke barnets ordforråd og sprogfærdigheder. 

  • Træn skrivning: Giv dine elever et intensivt læse/skriveforløb med Kluddermors nye Skriv og forstå serie. Her får eleverne mulighed for at træne flydende refleksiv læsning, skrivning og sætningsdannelse. Serien består af otte forskellige kopimapper med stigende sværhedsgrad.

  • Bogstavjagt: Lad eleverne spille Kluddermors Bogstavjagt I-III og øve sig i at matche to ens fonemlyde eller lyd og bogstav for på denne måde at kunne genkende og kombinere bogstaverne med deres tilhørende lyde.

  • Læringsspil: Drag fordel af årstidens ansporing til hygge og spil indendørs og lad eleverne fordybe sig i læringsspil som Kluddermors Efterårsspil og Kluddermors Mysteriespil. I sidstnævnte handler det om opgaveløsning og samarbejde og ikke om at vinde. Man er nemlig allesammen på samme hold og alle kan byde ind med idéer til, hvordan opgaven skal løses.

  • Efterårsmappe: Lad eleverne træne selvstændig opgaveløsning med Kluddermors Efterårsmappe, og samtidig styrke deres sproglige-, fonologiske- og matematiske opmærksomhed.

  • Efterårsdansk:  Lad eleverne træneI alfabetet, forlyde, fonemsammensætning, læsning, skrivning, sætningsdannelse, sætningsforståelse og logisk opgaveløsning med mappen Kluddermors Efterårsdansk.

  • Efterårslæsning: Lad eleverne læse og male hyggelige efterårstekster og billeder med materialet Kluddermors Malesætninger - efterår.

  • Pararbejde: Lad eleverne sidde to og to og hygge med efterårsrelaterede vendespil. Brug evt. Kluddermors Efterårskort, hvor eleverne ligeledes øver de store vs de små bogstaver.

  • Efterårssansning: Fyld en kasse med ting som blade, kastanjer, bark og nødder for at stimulere børnenes sanser. Børnene kan evt. prøve at mærke og lugte til tingene uden at kigge, og gætte hvad de rører ved. Brug til sidst Kluddermors Sansesætninger - efterår.

  • Skattejagt: Lav en skattejagt, hvor børnene skal finde skjulte bogstaver i klasseværelset eller på skolens legeplads. Når de har fundet et bogstav, skal de aflevere det og sige dets lyd eller selv skrive på det. Brug Kluddermors Efterårsalfabet.

  • Efterårsbøger: Gå sammen en tur på skolebiblioteket, og lad børnene vælge bøger med efterårs- eller naturtema og opret en lille udstilling i klassen. Dette kan udvikle deres interesse for læsning. Lav evt. også en simpel efterårskogebog sammen med børnene, hvor I samler opskrifter på efterårsretter som æblekage og græskarsuppe. Her kan man let integrere matematik og læsning.

  • Naturvandring: Arrangér en skovtur, hvor børnene kan nyde efterårsvejret og samtidig tale om, hvad de opdager i naturen. Lav en liste med efterårsrelaterede ting som blade, kastanjer, fuglefjer og mere. Børnene skal finde og samle disse under en naturskattejagt. Tilbage i klassen kan I diskutere forskellene og lighederne mellem bladene etc. Brug evt. Google Lens til at artsbestemme tingene.

I det følgende har vi valgt at bruge vores piratmatematik, da det lidt mørke tema passer fint til årstiden.

  • Tal og tælleremsen: Lad børnene skrive tallene efter forlæg og udfylde manglende tal på en tallinje. Skal dette gøres piratinspireret, så brug Kluddermors Pirattal og Piratnumre.

  • Mængder og større/mindre end: Lad børnene træne optælling af piratting/billeder og lad dem øve tegnene for større end, mindre end og lig med. Brug evt. Kluddermors Piratmængder, Pirattegn og Piratterninger.

  • Piratmåling med lineal: Træn børnene i at bruge og aflæse en lineal ved at lade dem måle forskellige piratfigurer eller billeder. Brug evt. Kluddermors Piratmåling.

    Tag et kig på Kluddermors GRATISHYLDE

    boghylde til hjemmesiden.png

    Kender du de fem fordele ved at arbejde med rimforståelse?

    1. Forbedrer fonologisk opmærksomhed

    Fonologisk opmærksomhed er en vigtig forudsætning for et barns tidlige læseudvikling. Det danner grundlag for barnets forståelse af ordenes struktur, herunder genkendelse af individuelle lyde (fonemer) inde i ordet. Det er derfor afgørende for barnets evne til senere at afkode skrevne ord under læsning.

    ​

    2. Opbygger ordforråd

    En anden fordel ved at undervise i rimfærdigheder i en tidlig alder er, at det hjælper med at opbygge barnets ordforråd. Rim og remser er leg med ord. Ved at lade leg og læring gå hånd i hånd, bliver barnet mere tilbøjelig til at huske og bruge nye ord i egen tale og opbygger på denne måde forståelse for mere komplekse tekster.

    ​

    3. Hjælper med fonemsammensætning

    Gode rimfærdigheder kan hjælpe barnet med at høre lyde og stavelser i ord, hvilket vil hjælpe dem med at lære at læse! Når barnet genkender ordenes rimdel, begynder de at forstå, at ord kan have fælles lydmønstre. Land, mand og tand ender alle på ”and”. Ordene rimer og deres endelser staves ens. Elever som endnu ikke mestrer kunsten at sammensætte flere fonemer i træk, som f.eks. m-a-n-d, kan vha. rimanalogi få et tidligt indblik i fonemsammensætningen.

    ​

    4. Hjælper barnet med at læse flydende

    At læse rim og ordgentagelser giver barnet fokus på gentagelser af lyde og mønstre i ord. Ved på denne måde at blive opmærksomhed på lydligheden i sproget, trænes barnets i at genkende og afkode ukendte ord. Herved opbygges læsesikkerhed og færdigheder i at læse ord flydende, hvilket er afgørende for barnets læseforståelse og læseudvikling.

    ​

    5. Styrker hukommelse og indlæring

    Rim og remser får ord og informationer til at lægge sig i hukommelsen. Tænk på alle de sange, du hørte som barn, som du stadig kan synge den dag i dag. Disse rim og ordgentagelser sidder fast i din hjerne for altid. På samme måde kan barnet bruge rim til at huske specifikke ord og begreber.

    Hos Forlaget Kluddermor finder du følgende materialer, som alle giver barnet mulighed for at arbejde med rimfærdigheder og rimforståelse.

    side01_edited.jpg

    ”Læseslangen” er en oversigt over hele Forlaget Kluddermors Læseprogram, som består af over 400 PDF-materialer samt bøger og hæfter fordelt på 30 læseudviklende trin.
    Hvert trin bygger videre på den viden barnet allerede har tilegnet sig fra tidligere trin. Ved på denne måde at dele læseindlæringen op i trin, springer eleven ikke vigtige områder over.
    Dermed opbygges et solidt læsefundament og et funktionelt bogstavkendskab, som danner grundlag for hele elevens videre læsetræning.
    Materialerne har en langsomt stigende progression og hjælper eleven med at gå i dybden med én ting ad gangen.

    bottom of page