Velkommen til Forlaget Kluddermors månedsside. Her kan du få gode tips og idéer til din undervisning, samt finde et væld af brugbare materialer og undervisningsaktiviteter, der passer til januar måned. De fleste af aktiviteterne stammer fra mit eget 25 år lange arbejdsliv som speciallærer og er derfor gennemprøvede og direkte klar til brug. I teksterne omtales forskellige materialer, som du finder via shopstriben herunder.
Rigtig godt nytår fra Kluddermor!
15 januaraktiviteter
Her får du forslag til 15 forskellige januaraktiviteter tilpasset det 6-7 årige barns faglige og kognitive niveau. De første fire aktiviteter tager udgangspunkt i temaet "100 dage i skole", resten er inspireret af årstiden vinter.
Talværksted: Lad børnene udforske tallene fra 1-100 ved at skrive dem efter forlæg og udfylde manglende tal på en tallinje. Inddrag s. 13-20 i mappen Kluddermors 100 dage i skole.
Mængdeværksted: Lad børnene tælle ting/billeder/tørre bønner/centicubes etc., og dele dem i ti-mængder/ti-erstænger for på denne måde at træne 10-tabellen og tallet 100. Find inspiration på s. 7, 9 og 10 i mappen Kluddermors 100 dage i skole.
Købmand: Lad børnene lege købmand og lægge priser sammen, tælle penge, give tilbage osv. Brug evt. noget legemad eller sæt nogle billeder på tavlen, som repræsenterer varerne. Find inspriation på s. 8 i mappen Kluddermors 100 dage i skole.
Hele og halve: Lad børnene finde billeder af hele og halve ting, og kategorisere dem. Tal om, at skoleåret også kan deles op i hele og halve. Se inspiration på side 3-5 i mappen Kluddermors 100 dage i skole.
Vinterlæsning: Lad eleverne selv læse en lille letlæsningsbog med vintertema. Brug evt. bogen Ib og Pi på is, som også har opgavehæfte og spil tilknyttet. Bogen fås både i PDF og fysisk form.
Skriveværksted I: Lad eleverne arbejde med at sætte bogstaver og lyde sammen til små ord og sætninger. Med Kluddermors nye skrivematerialer Saml-selv-ord og Saml-selv-sætninger er der rig mulighed for at eksperimentere med lydsyntese og sætningsdannelse.
Skriveværksted II: Giv eleverne mulighed for at træne flydende refleksiv læsning, skrivning og sætningsdannelse. Med Kluddermors nye Skriv-og-forstå serie er der rig mulighed for differentiering og der er udfordringer for ethvert indskolingsbarn.
Lydleg:
Del eleverne op i mindre grupper eller lad dem arbejde individuelt, afhængigt af klassestørrelsen og dynamikken. Giv hver elev eller gruppe en række billeder, der repræsenterer forskellige bogstaver i alfabetet v.hj.a. forlyde. F.eks. repræsenterer aben et a, solen et s osv. Sammen matcher eleverne hvert billede eller kort med den korrekte lyd, og skriver derefter det tilhørende bogstav for hver lyd bag på billedet. Efter at have gennemført lydmatchningen, skal eleverne prøve at danne ord ved at kombinere de bogstaver, de har skrevet. Brug evt. Kluddermors Ordværksted I-II eller III afhængigt af niveauet eller lav dine egne ordkort.
Staveleg: Brug tegningerne fra ovenstående øvelse og lad børnene stave små ord for hinanden ved at stille sig på en række med billederne foran sig. Resten af klassen forsøger at læse, hvad der står.
Læringspil: Drag fordel af årstidens hyggestemning og spil læringsspil. Lad f.eks. eleverne fordybe sig i Kluddermors Fonemfinderleg, som kan spilles i tre niveauer. Eleverne får med dette spil mulighed for at arbejde med sprog og fonemlyde samtidig med, at der trænes både koncentrationsevne, syn og reflekser. Eller prøv Kluddermors Rimslanger I disse tre brætspil arbejdes med rimord og rimsætninger. Børnene får her mulighed for at lydkategorisere og tilegne sig de nødvendige artikulationsfærdigheder, samtidig med at der arbejdes med den fonologiske opmærksomhed. Du finder mange flere læringsspil i billedstriben på denne side.
Vintergåder: Skriv en gåde på tavlen og skriv derefter tre bogstaver, som børnene skal bruge til at danne det ord, de skal gætte. For eksempel: "Jeg er en fugl og rimer på tand - N, D, A." Gennemgå sammen med klassen, hvordan de kan løse gåderne. Forklar evt. hvad rim er, og bed børnene om at eksperimentere med de givne bogstaver, så de danner det rigtige ord. Del derefter klassen op i grupper og tildel hver gruppe et antal gåder. Lad børnene samarbejde om at løse gåderne og lad derefter hver gruppe præsentere deres løsninger for klassen. Find fire gåder på side 24 i mappen Kluddermors 100 dage i skole og flere i Kluddermors Evighedsgåder.
Ordjagt i klassen: Forbered en bunke kort med vinterbilleder og ord. Placer disse kort strategisk rundt omkring i klasseværelset. Giv eleverne et ark eller en notesbog, hvor de skal skrive ned, hvad de finder på hvert kort. Instruer eleverne i at gå rundt i rummet og finde alle kortene, mens de skriver de tilhørende ord ned. Efter at have gennemført aktiviteten, kan klassen samles for at diskutere de fundne ord og sikre korrekt stavning. Brug evt. billederne på s. 27-29 i mappen Kluddermors 100 dage i skole, eller lad aktiviteten handle om rimanalogi og brug billederne på side 25 i samme mappe.
Aktive vinterpauser: Lav sjove og aktive hjernepauser i klassen. Alle skal ud på gulvet og bruge kroppen. Hermed boostes opmærksomheden, og der kommer fornyet ilt til hjernen. Alt sammen, mens eleverne leger og interagerer med hinanden. Brug evt. flip-flapperen på 39 i Kluddermors 100 dage i skole.
Vintereksperimenter: Lad børnene observere og diskutere det aktuelle vintervejr, og diskutere de unikke træk ved denne sæson. Regner eller sner det? Hvordan påvirker det omgivelserne? Hvor er dyrene henne? Hvad får de at spise? Hvordan tilpasser de sig vinteren? Hvorfor trækker nogle fugle mod syd? Lad evt. børnene måle temperaturen dagligt og oprette et diagram over ændringerne i løbet af måneden. Lav en hjemmelavet is og lad den fryse i en spand med salt og sne. Blæs sæbebobler udenfor på sneen og se dem krystallisere.
Halvårsevaluering: Få et hurtigt overblik over dine elevers læseudvikling og deres placering på de 30 læsetrin i Kluddermors Læseslange. Multimappen indeholder 30 opgaver, der hver repræsenterer ét læsetrin, fra trin 1, den sproglige opmærksomhed til trin 30, flydende refleksiv læsning. Mappen er designet som en evalueringsmappe, der hjælper dig med at identificere, hvilket læsetrin dine elever er nået til.
Lav årets bedste investering i dine elevers læseudvikling!
Som årsabonnent hos Forlaget Kluddermor får du følgende fordele:
📚 FRI adgang til over 500 PDFlæringsmaterialer inkl. over 2000 kopisider.
⏰ Frigørelse af forberedelsestid: Med vores årsabonnement behøver du ikke længere bruge timer på at skabe gode undervisningsmaterialer helt fra bunden. Alt er omhyggeligt udarbejdet og klar til download.
🌈 Månedens materialer: Vores månedsside giver dig hver måned adgang til fri download af spændende månedsmaterialer, kopimapper og månedsaktuelle idéer, der kan give din undervisning et friskt pust.
🧒 Individuel tilpasning: Du kan tilpasse vores materialer til hver af dine 6-8 årige elevers individuelle behov og kognitive niveau, og dermed skabe en differentieret undervisning, der tilgodeser hver enkelt elev.
💵 25% rabat på fysiske bøger, praktisk tilbehør og hæfter
📚 Først til mølle: Som årsabonnent får du adgang til Kluddermors nyeste materialer før alle andre.
Pris pr. skole kr. 3.995,- (kr. 3.196,- ex. moms) årligt
Besøg også Kluddermors Læseslange
Vidste du, at ”Læseslangen” er en oversigt over hele Forlaget Kluddermors Læseprogram, som består af over 400 PDF-materialer fordelt på 30 læseudviklende trin?
Hvert trin bygger videre på den viden barnet allerede har tilegnet sig fra tidligere trin. Ved på denne måde at dele læseindlæringen op i trin, springer eleven ikke vigtige områder over.
Dermed opbygges et solidt læsefundament og et funktionelt bogstavkendskab, som danner grundlag for hele elevens videre læsetræning.
Materialerne har en langsomt stigende progression og hjælper eleven med at gå i dybden med én ting ad gangen.